Hoeveel brandstof verbruikt een camper?


  Een grote kostenpost tijdens een camperreis is helaas het brandstofverbruik van de camper. Het brandstofverbruik van de camper die je wilt huren is afhankelijk van een aantal factoren: het campertype, het rijgedrag en uiteraard ook de weersomstandigheden. Daarnaast spelen de lokale brandstofprijzen van het gebied of land waar je op reis bent een grote rol voor de totale brandstofkosten.

  Wil je meer informatie, persoonlijk advies of een offerte voor het huren van een camper? Bel 072-2010175 of klik hier. Wij nemen dan per omgaande contact met je op.


  Campertype

  Wereldwijd zijn er verschillende soorten campertypes. Bij ons camperaanbod maken wij onderscheid tussen een campervan, truck/4WD camper, motorhome en motorhome bus. Wilt je meer informatie over de verschillende campertypes? Lees dan eens onze blog: Een camper kiezen: alle soorten op een rij. De afmetingen en het gewicht van de camper hebben veel invloed op het brandstofverbruik. Zo zal een alkoof camper meer verbruiken dan een campervan, ook wel een omgebouwde bestelbus. Hoe kleiner de camper, hoe minder deze verbruikt. Zo zal een truck camper en campervan ongeveer 1 liter op 6 kilometer rijden. De gemiddelde camper rijdt ongeveer 1 liter op 4 of 5 kilometer. Huur je een hele grote motorhome bus type camper? Dan ligt het brandstofverbruik rond de 1 liter op 3 kilometer. 


  Rijgedrag

  Tijdens het rijden met de camper zijn er een aantal aspecten die invloed hebben op het brandstofverbruik. Om brandstof te besparen is het aan te raden om niet te snel op te trekken. Een camper is gemaakt voor recreatie en niet voor het snel verplaatsen van A naar B. Hierbij geldt ook dat hoe harder je rijdt, hoe hoger het verbruik zal zijn. Over het algemeen is het aan te raden om met een gelijkmatige snelheid in een laag toerental te rijden. Voor dieselmotoren kunt je het beste al bij 2.000 toeren doorschakelen naar een hogere versnelling. Rijd je met de camper over steile wegen? Schakel dan terug naar een lagere versnelling en druk de rem niet volledig in om oververhitting te voorkomen. Naast de omstandigheden op de weg kan het weer ook een grote rol spelen in het brandstofverbruik. Wanneer je veel tegenwind hebt zal de camper ook meer verbruiken. Helaas zijn dit factoren waar je zelf weinig aan kunt veranderen. Als je lange afstanden gaat rijden, is het verstandig om voor vertrek de schoon- en vuilwatertanks (deels) te legen. Dit scheelt gewicht wat ervoor zorgt dat het verbruik minder zal zijn. 


  Brandstofkosten

  De lokale brandstofprijzen hebben een grote invloed op de totale brandstofkosten. Zo hanteert elk land en zelfs elke regio zijn eigen prijzen. De brandstofprijzen langs de snelweg zijn vaak duurder dan bij tankstations in dorpjes. Voor de bestemmingen Amerika en Canada kun je via de website van Gasbuddy de brandstofprijzen in de gaten houden. Zo ligt de gemiddelde prijs voor een liter benzine in Canada rond de CAD1,50. Wanneer je tijdens de reis van plan bent om bijvoorbeeld 2.000 kilometer te gaan rijden, ben je voor de meeste campers tussen de CAD500 en CAD750 kwijt. Via de Gas Price Map op de website van Gasbuddy kun je voor elke regio in Amerika en Canada zien wat de brandstofprijzen doen. Ga je naar Amerika op camperreis? Let er dan op dat ze in Amerika gebruik maken van mijlen in plaats van kilometers en gallons in plaats van liters. Voor camperreizen binnen Europa kun je op de website van de ANWB de brandstofprijzen vinden. De genoemde prijzen zijn altijd adviesprijzen en gelden ter indicatie.  


  Wil je meer informatie, persoonlijk advies of een offerte voor het huren van een camper? Bel 072-2010175 of klik hier. Wij nemen dan per omgaande contact met je op.